Ukus Amalfi obale u vašem domu

Suncem okupane litice spajaju se sa Sredozemnim morem, istorija grli nova dešavanja, gastronomija odiše morskim plodovima, ali ono što posebno izdvaja Amalfi obalu jeste miris limuna. Ukuse ove prekrasne obale najbolje ćete doživeti spajanjem poznatih ukusa citrusa i delikatnom strukturom sorbea. Pođite sa nama ka jugu Italije i sa par sastojaka unesite miris Amalfi obale u svoj dom.

Sorbe od limuna

Priča o ovoj čudnovatoj poslastici vuče korene iz drevnih vremena pomenute obale. Meštani romantičnih gradova u uvalama kombinovali su svoje velike zalihe limuna sa snegom sa obližnjih planina. Ova genijalna fuzija prirodnih bogatstava donela je smrznuti desert. Delikatan, ali osvežavajući ukus osvaja srca svakoga ko se njime posluži. Tokom godina, ova kreacija se proširila izvan obale, postajući omiljena poslastica širom Italije i sveta. Njegova jednostavnost i čist ukus citrusa simbol su istorije regiona, a mogu obeležiti i vaše leto. Pratite naš recept, servirajte u adekvatne posude i na svojoj terasi napravite atmosferu Amalfi obale.

Priprema ove ledene poslastice izuzetno je jednostavna. U adekvatnu posudu sipajte šećer u koji ćete dodati vodu. Zagrejte smesu na blagoj vatri dok se šećer i voda ne sjedine, praveći poseban sirup. Nakon toga, ostavite da se prohladi dok pripremate druge sastojke.

U drugoj činiji pomešajte limunov sok sa korom limuna. Dodajte ohlađeni sirup i mešajte sve dok se smesa citrusa potpuno ne sjedini sa sirupom. U ovoj etapi je potrebno probati smesu. Ukoliko želite da sorbe bude slađi, dodajte još slatkog sirupa. Kada odredite tačnu količinu šećera i kada je smesa po vašoj meri, dolazi veliko finale.

Penušavac postaje deo sorbea ukoliko želite da mu date odvažnost, poseban ukus elegancije. U već pripremljenu smesu dodajte navedenu količinu penušavca i dobićete potpuno novu dimenziju sorbea od limuna. Smesu stavite u frižider, najbolje bi bilo tokom čitave noći, ali ako ste nestrpljivi i dva sata biće dovoljno za dobar ukus. Uverite se da je smeša dobro ohlađena pre nego što pređete na sledeći korak.

Kada se smeša dobro ohladi, prebacite je u blender i dobro umutite. Mešani sorbe sipajte u hermetički zatvorenu posudu. Pritisnite foliju direktno na površinu sorbeta kako biste sprečili stvaranje leda. Stavite posudu u zamrzivač i ostavite sorbe da se stegne najmanje četiri sata.

Nakon ovog koraka, sorbet je spreman za serviranje.

Ukus-Amalfi-obale-u-vasem-domu-Limun Ukus Amalfi obale u vašem domu

Potrebni sastojci za sorbe

1 šolja šećera

1 šolja vode

1 šolja sveže ceđenog soka od limuna

1 kašika limunove kore

1 čaša penušavog vina

Serviranje

Šetajući bilo kojim gradom na Amalfi obali srešćete puno ljudi koji nose veliki limun, izdubljen samo za ukusni ledeni sorbe. Međutim, kod nas je teško naći limun dovoljno veliki da posluži kao činija jednoj porciji. Sorbe se može služiti i u čašama, naravno, ukoliko podsećaju na šarene motive Amalfi obale.

Živopisne, reljefne Zafferano Premium čaše savršen su izbor za serviranje vašeg sorbea od limuna. One odišu bojama Amalfija, donose u vaš dom duh italijanskog primorja. Ove ručno rađene čaše, ime  Provenzale dobile su po svom reljefu. Poslužite sorbe u pomenutim čašama i ne zaboravite da dodate par listića mente.

Savršena receptura koji oplemenjuje penušavac i dobro serviranje povešće vas na putovanje ukusima Amalfi obale. Zatvorite oči, uzmite zalogaj i već u prvoj sekundi bićete tamo. Prijatno!