Dekanteri za savršene vinske note

Ranije smo govorili o umetnosti dekantiranja, o alatima koji vinu pomažu da zablista svojim najsavršenijim ukusima, kao i o time koje se vrste dekantiranja upotrebljavaju. Zamislite dekanter kao podijum po kom vino pleše, mesto gde zavodljivi valovi spajaju arome i ukuse. Osnovna uloga ovog alata svakako je odvajanje sedimenta od vina, ali dekanteri vinu pomažu da diše omogućavajući da se vinski ukusi u potpunosti razviju pre nego što stignu u vašu čašu. Oslobađajući vino uskih boca, dekanteri mu ulivaju novi život.

Vitka silueta je odlika svakog dekantera, elegancija njihov najbolji saveznik koji vašim trpezama daje odvažnu notu.

Brend koji veliku pažnju posvećuje detaljima, čiji su dekanteri dobijali svetska priznanja zbog svoje funkcionalnosti i estetike svakako je Riedel. Izuzetna izrada prilagođena specifičnim vrstama vina sprovešće vas kroz ukuse dekantiranih vina.

Dekanteri koji služe belom vinu igraju ključnu ulogu u poboljšanju aromatičnih nijansi i ukusa ovog delikatnog napitka. Dok se dekantiranje obično povezuje sa crvenim vinima, određena bela vina, kao što su malo stariji šardone ili zreli rizling, takođe mogu imati koristi od procesa aeracije. Značajan dekanter dizajniran posebno za bela vina je Riedel Mosel. Njegov elegantan i funkcionalan dizajn omogućava vinu da graciozno diše, pokazujući svoje delikatne cvetne i voćne note, zadržavajući svežinu. Sa dekanterom za belo vino kao što je Riedel Mosel, prava lepota i složenost belih vina mogu se u potpunosti osetiti.

Dekantiranje je ipak bliže crvenim vinima, posebno mladim kojima je potrebna pomoć da dobiju svoj najsavršeniji ukus.

Five-Senses-blog-Dekanteri-za-savrsene-vinske-note-Riedel-dekanteri Dekanteri za savršene vinske note

Mlada crvena vina, posebno ona sa smelim taninima i intenzivnim ukusom, mogu imati koristi od dekantiranja kako bi se omekšale i integrisale njihove komponente. Izlaganjem vina kiseoniku, oštre ivice tanina mogu da se omekšaju, omogućavajući voćnim ukusima da postanu izraženiji. Aeracija kroz dekantiranje takođe pomaže u otvaranju aroma i može poboljšati sveukupno uživanje u vinu. Mladim crvenim vinima najviše odgovaraju dekanteri poput Riedel Amadeo u kom se vino jednostavno dekantira u širem otvoru posude i kroz uzak obod sipa u čašu.

Riedel Black Tie Bliss dekanter je oličenje gracioznosti. Njegov prepoznatljiv oblik osvaja pažnju svojom zadivljujućom lepotom. Ovaj dekanter je odličan izbor za mlada, smela crvena vina kao što su Malbek, Zinfandel i Širaz. Savršen dizajn omogućava još savršeniju aeraciju i omekšavanje tanina, omogućavajući vinu da se otvori i razvije svoj puni ukus. Točenje iz dekantera Black Tie Bliss dodaje dašak teatralnosti vinskoj usluzi, čineći ga idealnom dekoracijom u posebnim prilikama.

Dekanter koji takođe zaslužuje pažnju je Riedel Ayam Black, omaž lepoti istoimene indonežanske kokoške. Ovaj zadivljujući dekanter ukrašen je elegantnom crnom staklenom spoljašnjošću i prikazuje jedinstvenu, apstraktnu siluetu ptičje glave. Njegova velika površina i široka baza pružaju dovoljno prostora za razvoj vina, poboljšavajući njegov buket i pružajući nezaboravno iskustvo degustacije.

Dekantiranje starijih crvenih vina ima drugu svrhu. Sa godinama, crvena vina mogu razviti sediment i suptilne ukuse i arome koji su vremenom postali integrisaniji i složeniji. Dekantiranje starijih crvenih vina prvenstveno služi da odvoji vina od bilo kakvog sedimenta koji se mogao formirati tokom vremena, obezbeđujući bistro i prijatno prelivanje. Takođe omogućava vinu da nežno diše i dođe u kontakt sa kiseonikom, pomažući u oslobađanju njegovog zrelog buketa.

Za dekantiranje starijih crvenih vina, Riedel Mamba dekanter je pravi izbor. Njegov specifičan dizajn i široka osnova pružaju dovoljno prostora za disanje vina i za taloženje bilo kakvog taloga, dok dugačak vrat omogućava kontrolisano prelivanje, izbegavajući ometanje sedimenta. Elegantna estetika Mamba dekantera doprinosi ukupnom iskustvu serviranja i uživanja u odležanim crvenim vinima.

Riedel dekanteri nisu samo praktičan alat za ljubitelje vina, već i umetnička dela koja poklanjanju posebno iskustvo ispijanja vina. Svaki dekanter je pažljivo dizajniran da unapredi specifične stilove vina, obezbeđujući da se ukusi i arome vina prikazuju na najbolji mogući način. U svom asortimanu Riedel sadrži pregršt visoko kvalitetnih i elegantnih dekantera. Zato, poklonite sebi lepotu i funkcionalnost ovih dekantera i dozvolite im da unesu dodatni dodir elegancije vašem iskustvu ispijanja vina.