Neodoljiv šarm čaja

Bilo koje doba dana je pravo vreme za napitak koji će nam ugrejati dušu, a reč je o čarobnom napitku koji svi volimo, njegovo veličanstvo – čaj.

Potrebno je pravo umeće uživanja u magičnim napicima koji osvežavaju, opuštaju i umiruju. Ovaj zavodljiv napitak čini da svako ko ga jednom okusi ostane trajno odan i posvećen njegovom konzumiranju.

Tradicija ispijanja čaja seže daleko u prošlost do legende o farmeru u drevnoj Kini koga je list čaja koji mu je upao u čašu s toplom vodom spasio trovanja. Blagodeti koje čaj nosi sa sobom prvi su otkrili Kinezi i razvili ritual uživanja u ovoj prijatnoj i ukusnoj tečnosti koji je veoma značajan za njih jer čini deo njihove kulturne baštine. On je simbol požrtvovanosti, povučenosti i drugih vrlina kineskog naroda, kao i budističkih verovanja i najbolji je put širenja kineske kulture po svetu.

Neodoljivi-sarm-caja-1 Neodoljiv šarm čaja

Ceremonija ispijanja čaja započeta je kao
umetnička forma, a onda je bila pokazatelj visokog društvenog statusa jer u davnoj prošlosti nije svako imao privilegiju za užitak u ovom napitku.

U ranom srednjem veku japanski monasi su iz Kine doneli čaj u Japan kada je postao omiljeno piće sveštenstva i aristokratije. Čaj u Evropu stiže tek u 16. veku i među prvima ga konzumiraju Portugalci, dok Britanci danas poznati po svom tradicionalnom ispijanju čaja u pet, razvijaju kulturu konzumiranja čaja u 17. veku, međutim ponovo isključivo u aristokratskim krugovima.

Ispijanje čaja predstavlja mnogo više od same potrebe da se utoli žeđ i daleko je od napitka koji se ispija samo onda kada smo bolesni.

Neodoljivi-sarm-caja-2 Neodoljiv šarm čaja

To je poseban trenutak u kojem mnogi pronalaze jedinstvena značenja i dopuštaju svojim čulima da se opuste uz zavodljive arome. Čaj je jedno od najpopularnijih pića na svetu, a danas se u najvećoj količini upotrebljava u Turskoj.

Topla šolja čaja pravi najbolje društvo kada odmaramo i čitamo neku dobru knjigu, neodvojiva je pratnja uz razgovore sa prijateljima i lekovitiji izbor od kafe.

Ovaj prijatni i osvežavajući energetski napitak daruje nam trenutke sreće i pravo je zadovoljstvo uživati u njemu sa bliskim osobama.