Da li znate za orange vino?

Nije roze, ali nije baš ni belo vino.

Sigurno je i vama privuklo pažnju vino specifične narandžaste boje, ali niste bili sigurni da li je možda u pitanju vrsta rozea ili belog vina. To je zapravo posebna vrsta vina – oranž, ili kako ga još zovu – amber vino. To su vina od belih sorti grožđa koja su nastala procesom pripreme koji se koristi za pravljenje crvenih vina. Dobijaju se maceracijom, to jest, odležavanjem tečnog dela grozda sa čvrstim delovima – koža, koštice, peteljka – koje vinu daju boju, kao i puniji ukus, jer imaju više vremena da otpuste boje i tanine. Proces maceracije može trajati od nekoliko sati do nekoliko meseci.

Bogata boja koja varira od ćilibar žute, preko duboko narandžaste, pa sve do bakarno crvene, lako će uhvatiti vašu pažnju, a specifičan ukus ostaviće jak utisak na vaša nepca.

Iako se možda prvi put susrećete sa ovim terminom, oranž vino se pravi od davnih vremena, ali je ponovo popularizovano u poslednjih nekoliko decenija. Ovakav način pripreme datira još od 6000 godina p.n.e, i smatra se da su prvi put u njemu uživali stanovnici teritorije današnje Gruzije, Irana i Jermenije.

Five-Senses-Da-li-znate-za-orange-vino-1 Da li znate za orange vino?

Ova neobična vina imaju malo drugačiji ukus u odnosu na vina na kakva smo navikli. Opisi ukusa oranž vina variraju od robusnog, grubog, jakog, do onih sa mednim aromama tropskog voća, lešnika, brazilskog oraha, pomalo nagnječene jabuke, osušene narandžine kore, lanenog ulja, smreke, čak kiselog testa ili sveže lakiranog drveta… Ovo vino je punog tela, suvo, može da asocira i na crvena vina s blagom gorčinom koja podseća na voćno pivo usled prisustva tanina.

Zbog svoje specifičnosti, ova vina su najčešće organskog porekla i manjih količina, budući da je proizvodnja ovih vina korak u nepoznato i stoga su mu često skloni hrabri i vrsni poznavaoci vina.

Jedna od naših vinarija, Baša, u svojoj ponudi ima ovo fascinantno vino. Specifično za vinariju Baša jeste što se bavi proizvodnjom prirodnog vina, gde se u procesu proizvodnje ne koriste niti dodaju veštački preparati, te ništa osim bakra, sumpora, prirodnih preparata i biljnih čajeva prilikom uzgoja grožđa. Čak se i tokom same proizvodnje vina ne koriste veštački preparati već se sve zasniva na spontanoj fermentaciji, bez korišćenja bilo kakvih enoloških sredstava i dodataka. Ovako proizvedena vina, zahtevaju duži period odležavanja, ali znamo i sami da ono što je kvalitetno i dobro – vredi sačekati.

Neminovno je da ovo vino ostavlja snažan prvi utisak, koji inspiriše na dalje otkrivanje bogatog i uzbudljivog sveta oranž i prirodnih vina.

Five-Senses-Da-li-znate-za-orange-vino-2 Da li znate za orange vino?