Prolećna praznična trpeza

Proleće sa sobom donosi pregršt mirisa i ukusa, taman za buđenje svih vaših čula. Ovo godišnje doba puno boja obeležava i jedan poseban praznik. Bilo da ga nazivate Uskrsom ili Vaskrsom, nigde ne grešite sve dok ga provodite u radosti, okruženi ljudima koje volite.

Ako je uloga domaćina ove godine pripala vama i želite da se istaknete svojim autentičnim stilom i originalnim jelima, vreme je da razmislite koji će se specijaliteti naći na vašoj trpezi.

 Teško je u vreme praznika izbeći dobro poznat meni, ali postoje načini da ispoštujete običaje, a ipak budete jedinstveni.

U glavi vam se verovatno već razvija slika domaće pogače, tradicionalne supe sa knedlama i fino poređano predjelo koje mami čulo ukusa. Pitate se kako ispoštovati tradicionalnu trpezu, a biti unikatan. Veoma jednostavno. Dodajte svom lepo poređanom predjelu  kvalitetan sir sa istančanim ukusom. Ukoliko želite da se istaknete kao dobar poznavalac sireva, hedonista koji ume da napravi razliku, poslužite čulima svojih gostiju autentične ukuse Belgrader sira. Sa jakim karakterom ovih zalogaja postaćete omiljeni domaćin svojim prijateljima.

Za vreme ovog praznika na stolu se često, složićete se, nađe jagnjetina. Svako domaćinstvo ima svoj tajni recept, svoje trikove kako da jelo bude što sočnije. Da li je to ruzmarin, priprema ispod sača ili posebno aranžiranje mesa ostavićemo drugim domaćinima. Neka vaš tajni sastojak bude vino koje će istaći delikatne arome mesa. Jela jakog ukusa zahtevaju napitak koji ovo može da isprati. Vina u kojima dominira voćni ukusi, sa primesama začina i hrasta savršeno će pristajati složenom ukusu jagnjetine. Tanini će praviti ravnotežu plemenitoj masnoći.

Negru de Purcari, ili kralj crvenih vina, treba da bude vaš pečat.

Ono je čest gost na trpezama kraljevskih dvorova Evrope. Skarletno crvenu boju odlikuje složen i intenzivan buket, sa notama slatkog voća, zrelih šljiva i smokava koje tokom vremena bivaju još intenzivnije, zajedno sa krajnjim ukusima začina i šafrana.

Five-senses-blog-Slatki-hleb-miliprot-recept Prolećna praznična trpeza

Svečani ručak treba završiti slatkišima, a šta bi to drugo moglo biti nego tradicionalni slatki hleb? Miliprot, slatko testo sa komadićima kandiranog voća uvek je dobar izbor kada vam treba nešto ukusno i jednostavno. Savršeno se slaže sa cvetnim aromatičnim čajevima!

Ovoj kombinaciji hedonizma i divnih ukusa dodajte puno radosti. Neka vaša uskršnja trpeza bude poznata po neodoljivim zalogajima, savršenim napicima i dobroj zabavi!