Kako tretirati vino kada dospe na vaš sto

Do sada ste verovatno puno puta slušali ili čitali o tome kako vino treba čuvati, koja vrsta vina se servira na kojoj temperaturi, sa kojim jelima se najbolje kombinuje, kao i to koja čaša je namenjena za služenje koje vrste vina. Međutim, da li ste razmišljali o tome kako vino treba tretirati onda kada dospe na vaš sto i upotpuni trpezu?

Kao sto je već pomenuto, svaka vrsta vina ima odgovarajuću temperaturu na kojoj treba biti poslužena.

Možda vam se dogodilo da za specijalnu priliku niste na vreme ohladili vino ili su vas iznenadili neočekivani gosti sa kojima ipak želite da nazdravite. U takvim situacijama najbolju pomoć vam može pružiti elegantna kibla. Često je prva asocijacija na kiblu mokra boca koja nimalo nije ugodna za sipanje, pogotovo ako naruši etiketu koja kasnije ostaje po rukama. Zato je najbolje odabrati kiblu koja u sebi ima gumene uloške koji se hlade u zamrzivaču. Oni sprečavaju da voda dođe do stakla i naruši ugođaj serviranja vina.

Jednostavno otvaranje boce

Pred otvaranje boce može se javiti blaga nelagoda. Često ovo može biti komplikovan proces, a od otvarača zavisi da li će izgledati da flašu otvarate teško ili je to za vas jednostavni proces. Zato treba pronaći otvarač koji će vam pomoći da očarate svoje goste lakoćom otvaranja. Baš takav je Vacu Vin twister koji svaku bocu.

Five-senses-blog-Jednostavno-otvaranje-boce Kako tretirati vino kada dospe na vaš sto

Sledeći korak – serviranje vina

Ako volite da popijete vino iz odgovarajućih čaša, baš namenjenih toj vrsti vina koja se nalazi na vašem stolu, verovatno vam je važno i da se prilikom sipanja ne prospe ni kap. Takođe, ako volite da vino bude ravnomerno raspoređeno u svim čašama potrebno vam je nešto što će zaustaviti kapljice baš onda kada je vreme. Za ovo može da se pobrine levak koji hvata kapljice pre nego što velika količina izađe iz širokih otvora flaše.

Čuvanje kvaliteta već otvorenog vina

Nakon večere i uživanja sa prijateljima može se dogoditi da u boci ostane još vina. Možete ga zatvoriti na različite načine, ali će vazduh koji se nalazi u boci promeniti ukus i kvalitet vina, međutim, i za ovo postoji rešenje. U ovakvim situacijama potreban vam je devakumizator, ili vakuum pumpa koja izvlači vazduh iz otvorene boce i ponovo je zatvara gumenim čepom. Vakuum usporava proces oksidacije koji omogućava kasnije ponovo uživanje u vinu. Čepovi se mogu jednostavno oprati i koristiti više puta. Stavite čep za višekratnu upotrebu u bocu i izvucite vazduh pomoću pumpe. Primer takvog devakumizatora možete pronaći na našem sajtu. Kod ovog artikla zvuk “klik” vam govori kada ste dostigli optimalni nivo vakuuma.

Potrebno vam je sve navedeno?

Ukoliko ste zainteresovani da svoje goste šarmirate serviranjem i tretiranjem vina, možete ih impresionirati i elegancijom na svom stolu. Sve ove elemente sadrži set koji svojim elegantnim dizajnom čini odvažnom svaku trpezu.