Deset stvari o kafi koje možda niste znali

Vaš pravi budilnik i podrška tokom napornih dana zna o vama mnogo stvari koje drugi ne mogu ni da pretpostave. Koliko vi stvari znate o njoj?

U ovom blogu otkrićemo vam neke od istorijskih, ali i trenutnih činjenica o kafi za koje pretpostavljamo da ne znate. Pripremite svoje šoljice zlatne kafe i možemo da počnemo!

Davne 1932. godine Brazil nije imao sredstva da svoje najuspešnije sportiste pošalje na Olimpijske igre. Kad ono, među njima je bilo pravih kreativaca i došli su na fantastičnu ideju kako da ovaj problem reše. Brod koji je bio prevoz za sportiste napunili su kafom koju su usput prodavali. Tačno je da su se iz Los Anđelesa vratili bez medalja, ali su otišli sa fantastičnom idejom koja se i danas pominje.

Na našim prostorima često se postavlja pitanje da li je kafa turska ili domaća.

S obzirom na to koliko se dugo kod nas pije možemo je (barem u našim krugovima) prisvojiti. Međutim, prva kafana, ili današnji kafić, otvorena je u Istanbulu čak 1475. godine. Turci su svoje kafane još tih davnina nazvali školama za mudre.
Par vekova kasnije, u Engleskoj je kafa bila zabranjena. Tačnije 1965. godine tadašnji kralj je zabranio ovaj napitak jer je smatrao da se ljudi zbog nje okupljaju, udružuju i stvaraju zaveru protiv njega.

U drevnoj arapskoj kulturi žene nisu u svim slučajevima imale pravo na legalan razvod braka. Međutim, postojao je jedan način. Ukoliko im muž ne priušti dovoljno kafe one su mogle bez problema da se razvedu.
Pre nego što su ljudi počeli da peku zrna kafe, da ih melju i mešaju sa vodom i mlekom, zrna kafe su se jela. U nekim afričkim plemenima su valjana u životinjsku mast i koristila su se kao energetske loptice. Danas je situacija ipak malo drugačija. Ova zrna valjaju se u različite začine i koriste se kao bombone.

Five-senses-blog-Deset-stvari-o-kafi-koje-mozda-niste-znali-2 Deset stvari o kafi koje možda niste znali

Čak 65 država se bavi uzgojem kafe, a sve ove plantaže nalaze se na prostorima Ekvatora.

Otkriveno je čak 50 vrsta kafe, ali se 70% ljudi opredelilo za Arabiku. Pitate se šta je sa ostatkom? Ostalih 30% pije Robustu koja je više gorka, ali ona nije samo po tome specifična. Robusta ima čak 50% više kofeina. O ovim vrstama više možete pročitati u našem blogu namenjenom upravo ovim vrstama kafe.
Zanimljivo je i da se svake godine se na planeti popije više od 500 milijardi šoljica kafe. Više od polovine ovog broja popije se za vreme doručka. Da li je to i vaša tradicija?

Kafa uz doručak je zapravo zamenila pivo. Zbog nepristupačnosti kakaoa i čaja, čovek rođen pre 19. veka nije baš mogao da bira.
I kao trešnjica našeg teksta, zemlja Sakure. Kada pitate ljude da li vole ukus kafe često će vam odgovoriti da bi se u njoj okupali. U Japanu im se ovaj san može i ispuniti. Ova zemlja ima banju u kojoj je kupanje u kafi normalna stvar. Nećete verovati, ali kafa je dobra za kožu, mentalno opušta i smiruje. Pored kafe, u ovoj banji se posetioci mogu okupati i u čaju i u vinu.

Interesantno, zar ne?