Pitamo se: Šta danas pijete – arabiku ili robustu?

Zasigurno ste ekspert u uživanju, ali koristite li svoja čula da raspoznate i koja to vrsta kafe dominira u vašoj šoljici?

Od onih ste koje ujutru razbuđuje zvuk ključale vode i blagog lupkanja kašičice o ivice omiljene džezve; onih koji u kafićima najviše vole da vide penu boje lešnika karakterističnu za kvalitetan espresso, a pod prstima osete hladnoću svoje Freddo poslastice. Uživate u mirisu upravo otvorenog pakovanja i svakom gutljaju savršeno balansirane slatkoće i kiselosti.  To znači da, bez obzira na način pripreme, njeno veličanstvo kafa, obuzima sva vaša čula.

Najpoznatije vrste kafe: arabika i robusta

Kafa se gaji u preko 50 država širom sveta – između ostalog u SAD na plantažama havajskih ostrva, nepreglednim poljima Kolumbije i Brazila, u Jemenu, gde je prvi put kultivisana u komercijalne svrhe i Etiopiji za koju se veruje da je njena postojbina.

Najčešće uzgajana vrsta kafe je arabika. Karakteristična je za subtropski region, gde uspeva na velikim nadmorskim visinama i ekvatorijalne objasti u kojima česte kiše uzrokuju gotovo neprestano cvetanje i čak dve sezone berbe.

BLOG-6_Post-photo_01_Arabica-min Pitamo se: Šta danas pijete – arabiku ili robustu?
BLOG-6_Post-photo_02_Robusta-min Pitamo se: Šta danas pijete – arabiku ili robustu?

Robusta važi za otporniju, tako da je njen uzgoj moguć na nižim nadmorskim visinama i pri većim temperaturama. Njeno zrno je okruglo, za razliku od ovalne arabike.

Vrste kafe i njihov ukus

Aromatično-slatka – takva je arabika. Prepoznaćete je po prefinjenom ukusu obogaćenom cvetnim, citrusnim, orašastim, čajnim ili čokoladnim notama. Robusta je gorča, sa naglašenim zemljinim notama, a ukoliko ste dovoljno istančanog čula ukusa, možete osetiti i završnicu prožetu aromom kikirikija.

Upravo zbog ukusa kafa sa 100% arabike smatra se kvalitetnijom, ostavljajući robusti imidž jeftinije zamene. Ipak, i robusta ima svoje prednosti jer upravo zahvaljujući njoj nastaje savršena pena bez koje mnogi prosto i ne mogu zamisliti svoj omiljeni napitak. Zbog toga su espresso i instant kafe najčešće mešavina arabike i robuste.

BLOG-6_Post-photo_03-min Pitamo se: Šta danas pijete – arabiku ili robustu?

Šta je još važno za ukus kafe?

Osim vrste, postoje i drugi faktori koji doprinose ukusu finalnog proizvoda u vašoj šoljici.  Među njima su:

  • geografsko poreklo, jer se ukus formira i pod uticajem klime i tla
  • način pečenja, jer svetlija, odnosno manje pečena zrna imaju bogatiju aromu
  • svežina kafe, a najbolja je ona tek pečena
  • šoljica iz koje pijete, jer pospešuje iskustvo ispijanja kafe i pojačava arome

Svakodnevna vežba koja vam neće teško pasti

Preciznost razlikovanja ukusa različitih mešavina veština je dostojna takmičenja, tako da se u okviru Svetskog kupa degustatora poznavaoci kafe svake godine nadmeću za titulu najboljeg. Možda niste profesionalac poput njih, ali vežbajte, aktivirajte svoje nepce i osetite finese.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.