Zasigurno ste ekspert u uživanju, ali koristite li svoja čula da raspoznate i koja to vrsta kafe dominira u vašoj šoljici?
Od onih ste koje ujutru razbuđuje zvuk ključale vode i blagog lupkanja kašičice o ivice omiljene džezve; onih koji u kafićima najviše vole da vide penu boje lešnika karakterističnu za kvalitetan espresso, a pod prstima osete hladnoću svoje Freddo poslastice. Uživate u mirisu upravo otvorenog pakovanja i svakom gutljaju savršeno balansirane slatkoće i kiselosti. To znači da, bez obzira na način pripreme, njeno veličanstvo kafa, obuzima sva vaša čula.
Najpoznatije vrste kafe: arabika i robusta
Kafa se gaji u preko 50 država širom sveta – između ostalog u SAD na plantažama havajskih ostrva, nepreglednim poljima Kolumbije i Brazila, u Jemenu, gde je prvi put kultivisana u komercijalne svrhe i Etiopiji za koju se veruje da je njena postojbina.
Najčešće uzgajana vrsta kafe je arabika. Karakteristična je za subtropski region, gde uspeva na velikim nadmorskim visinama i ekvatorijalne objasti u kojima česte kiše uzrokuju gotovo neprestano cvetanje i čak dve sezone berbe.


Robusta važi za otporniju, tako da je njen uzgoj moguć na nižim nadmorskim visinama i pri većim temperaturama. Njeno zrno je okruglo, za razliku od ovalne arabike.
Vrste kafe i njihov ukus
Aromatično-slatka – takva je arabika. Prepoznaćete je po prefinjenom ukusu obogaćenom cvetnim, citrusnim, orašastim, čajnim ili čokoladnim notama. Robusta je gorča, sa naglašenim zemljinim notama, a ukoliko ste dovoljno istančanog čula ukusa, možete osetiti i završnicu prožetu aromom kikirikija.
Upravo zbog ukusa kafa sa 100% arabike smatra se kvalitetnijom, ostavljajući robusti imidž jeftinije zamene. Ipak, i robusta ima svoje prednosti jer upravo zahvaljujući njoj nastaje savršena pena bez koje mnogi prosto i ne mogu zamisliti svoj omiljeni napitak. Zbog toga su espresso i instant kafe najčešće mešavina arabike i robuste.

Šta je još važno za ukus kafe?
Osim vrste, postoje i drugi faktori koji doprinose ukusu finalnog proizvoda u vašoj šoljici. Među njima su:
- geografsko poreklo, jer se ukus formira i pod uticajem klime i tla
- način pečenja, jer svetlija, odnosno manje pečena zrna imaju bogatiju aromu
- svežina kafe, a najbolja je ona tek pečena
- šoljica iz koje pijete, jer pospešuje iskustvo ispijanja kafe i pojačava arome
Svakodnevna vežba koja vam neće teško pasti
Preciznost razlikovanja ukusa različitih mešavina veština je dostojna takmičenja, tako da se u okviru Svetskog kupa degustatora poznavaoci kafe svake godine nadmeću za titulu najboljeg. Možda niste profesionalac poput njih, ali vežbajte, aktivirajte svoje nepce i osetite finese.