Ženska vina

Slobodno možemo reći da je jedno od najelegantnijih pića za jednu damu vino – zavodljivo, lagano, voćno i romantično. Baš kao i njen karakter, slatko i omamljujuće, ali sa ukusom i odmereno. Takvo da doprinese njenom sofisticiranom izgledu, pruži joj osećaj moći i samostalnosti, podari joj harizmatičnost, otmenost, stil i stav žene koja zna šta želi.

Nasuprot ranijim stereotipima da je ovo piće rezervisano samo za visokoobrazovane gurmane, danas možemo videti mnoge pripadnice lepšeg pola kako veselo i zamišljeno otpijaju gutljaj po gutljaj Dionisovog čarobnog napitka, iz kristalnih čaša sa dugim nožicama. Gledajući taj prizor, shvatamo da ništa ne izgleda prefinjenije od žene sa čašom vina u ruci, bilo da ležerno ćaska sa prijateljicama na nekoj matinée žurci uz čašu ohlađenog kristalnog chardonnay-a ili uživa u svečanoj večeri uz čašu toplog i bogatog  cabernet sauvignon-a.

Sa pravom tvrdimo da u vinu, žene traže i pronalaze najboljeg prijatelja za opuštanje, pa hajde da upoznamo tu družinu „ženskih vina“.

Chardonnay

 „žensko vino“ broj jedan

Ljubav žene prema belom vinu je prirodna i postoji otkad je sveta i veka. Ali zbog čega žene toliko vole belo vino, kao što je chardonnay? Razlog je jednostavan i leži u njegovom dobrom ukusu. Dovoljno je neutralan da se slaže sa gotovo svim jelima, a ne stvara osećaj nadutosti kao pivo, mamurluk koji izaziva šampanjac ili bluz kome doprinose žestoka pića, niti zadaje glavobolje poput crnih vina.

Chardonnay je lagano belo voćno vino i mala količina ovog pića neće učiniti da se osećate debelo i tužno, a ni poraženo kao kada pijete jače napitke na bazi likera. Naprotiv, pretvoriće vas u crnu damu koja zadaje šah-mat, s obzirom da se poistovećuje sa uvek popularnom crnom odevnom kombinacijom. Kristalno žute boje, pruža pravo osveženje kada je ohlađen i prvi je izbor žena među suvim belim vinima.

Od chardonnay sorti u našoj ponudi, izdvajamo Cervaro della Sala, živahno, elegantno i dobro struktuirano vino intenzivne arome cvetova i krušaka u savršenom balansu sa slatkim notama vanile.

Muskat i porto 

za slatke zalogaje

Poznato je da većina žena obožava deserte i slatkiše. Najrasprostranjenije desertno vino je čuveni portugalski porto, dovoljno sladak da podrži torte, kolače i sve ostale poslastice u kojima dame uživaju. Od različitih varijeteta najčešći su ruby i tawny, dok u favorite spadaju i beli porto, vintage i colheita.

Iz 5 senses ponude izdvajamo Pio Cesare Moscato D’Asti, slatko muskatno belo vino iz italijanske regije Pijemont. Predivne žute boje, bogato je aromama meda i zrelog voća, blago penušavo i svilenkastog ukusa. Pravo zadovoljstvo za žensko nepce!

Rosé

La vie en rose

Već na pomen ružičaste boje u damama se budi skrivena mala princeza. Ako vam još kažemo da je rosé mlado i uzbudljivo, hladno i zavodljivo osvežavajuće vino, onda će vam biti jasno zašto žene lude za njim.

Najbolje bismo ga opisali kao prijatan i lagani povetarac u vrelom letnjem danu, osvežavajući i neodoljivi voćni kup na plaži ili razigrano i uzbudljivo devojačko veče.

Crno vino

cabernet, shiraz i sangiovese

Poput male crne haljine, i crno vino je uvek pun pogodak! Ozbiljnost i otmenost koju sa sobom nosi privlači dame sa stilom. Smatra se da je tamno vino najzdravije za žene, s obzirom da sadrži malo kalorija, a dosta antioksidanasa koji blagotvorno deluju na srce.

Ljubiteljke crnog vina uživaju u svečanoj večeri uz sveće, vole da se sklupčaju uz kamin i čitaju ljubavne romane, Pariz je za njih najromantičniji grad na svetu, praktične su, imaju svoja pravila, otvoreno iskazuju svoje mišljenje, nose duge haljine i udobne cipele, sa čašom vina u ruci i blagim osmehom na licu.

Ako ste se pronašli u ovom opisu, onda imamo da vam ponudimo crna vina kao stvorena za vas. Odabrali smo čuvene dragulje Toskane u rubin crvenoj boji, Tignanello, Sassicaia i Pian delle Vigne od sorti sangiovese i cabernet sauvignon, a za odvažne dame izdvajamo prelepu bocu Stifler’s Mom Shiraz 2016, sa jednostavnom ali upečatljivom etiketom.

Podelite ovo vino sa prijateljicama, čuvajte ga za posebne prilike, uživajte u njemu samostalno uz dobru knjigu i pucketanje kamina ili iznenadite svog partnera večerom za dvoje.

I za kraj ne zaboravimo da su upravo žene te koje poredimo sa vinom – što starije, to bolje 😉

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.