Koja ste sorta grožđa?

Slobodno možemo reći da je jedno od najelegantnijih pića za jednu damu vino – zavodljivo, lagano, voćno i romantično. Baš kao i njen karakter, slatko i omamljujuće, ali sa ukusom i odmereno. Takvo da doprinese njenom sofisticiranom izgledu, pruži joj osećaj moći i samostalnosti, podari joj harizmatičnost, otmenost, stil i stav žene koja zna šta želi.
Nasuprot ranijim stereotipima da je ovo piće rezervisano samo za visokoobrazovane gurmane, danas možemo videti mnoge pripadnice lepšeg pola kako veselo i zamišljeno otpijaju gutljaj po gutljaj Dionisovog čarobnog napitka, iz kristalnih čaša sa dugim nožicama. Gledajući taj prizor, shvatamo da ništa ne izgleda prefinjenije od žene sa čašom vina u ruci, bilo da ležerno ćaska sa prijateljicama na nekoj matinée žurci uz čašu ohlađenog kristalnog chardonnay-a ili uživa u svečanoj večeri uz čašu toplog i bogatog  cabernet sauvignon-a.
Sa pravom tvrdimo da u vinu, žene traže i pronalaze najboljeg prijatelja za opuštanje, pa hajde da upoznamo tu družinu „ženskih vina“.

Imate blagu prirodu

Tanka koža i nizak sadržaj tanina utiču na ukus vina napravljenog od sorte merlot. Reč je o blagom ukusu koji je istovremeno prožet kako voćnim aromama tako i aromom karamele ili pak čokolade. Veruje se da je merlot poreklom iz Francuske vinske regije Bordo. Ova sorta pronašla je svoj put i do vinograda Australije, Kalifornije, Čilea i Italije.

Delikatni ste

Može se reći da ste kao pino noir, koji važi za pomalo osetljivu sortu.  Poreklom je iz Burgundije, a od velikog značaja je i za čuvenu Šampanju i proizvodnju penušavih vina. Ukus vina napravljenih od sorte pino noir zavisiće i od lokacije na kojoj se uzgaja. Tako će vino od pino noir-a iz Burgundije ili Oregona, biti lakše, sa blagim zemljanim notama, dok će vino iz Kalifornije biti srednje jačine i imati aromu crvenog voća.
Five-Senses-blog-Koja-ste-sorta-grozdja-1 Koja ste sorta grožđa?

Težite stalnom poboljšavanju

Napredak iz godine u godinu može se odnositi na razvoj vaših talenata, ali i na vino, pogotovo ono koje se proizvodi od sorte cabernet sauvignon. U svojoj rubrici „Vinoskop” portal Wine Style navodi da je ono: „puno vino, snažnog tela sa aromama crnog voća i začinskim aromama koje variraju od crnog do zelenog bibera”, kao i da je čest slučaj da vina od  sorte cabernet sauvignon odleže i po nekoliko godina i tek tada pokažu svu svoju raznovrsnost i sav svoj kvalitet.

Lako se adaptirate

Jedna od najpoznatijih sorti, od koje nastaju neka od veoma popularnih belih vina, chardonnay, se takođe lako adaptira, tako da je možemo pronaći u gotovo svim najznačajnijim vinskim regijama sveta. Smatra se da svoje najbolje karakteristike ispoljava u Burgundiji. Mešanjem, najčešće sa pino noir-om, nastaju brojne vrste šampanjaca.

Volite hladnoću

Sorta riesling snažno raste u hladnijim uslovima, a dominantna je u Nemačkoj. Vino od grožđa koje se uzgaja u hladnijim predelima karakteriše aromatičan miris i tragovi citrusnog voća. Upravo u zavisnosti od klime i uticaja mraza, vino od ove sorte može varitati od suvog, pomalo slatkog ili vrlo slatkog.

Divlji duh

Sauvignon blanc jedna je od najstarijih poznatih sorti, čiji se naziv može prevesti kao divlje belo, obzirom da potiče od francuske reči sauvage (divlji) – navodi se u članku magazina Vino i fino. Reč je o sve popularnijoj sorti čije se poreklo najčešće vezuje ili za Bordo ili dolinu Loare. Procenjuje se da je čak 90.000 hektara vinograda pod ovom sortom.
Five-Senses-blog-Koja-ste-sorta-grozdja-2 Koja ste sorta grožđa?

Perspektivni ste

Prokupac je jedna od najperspektivnijih, a možda i najperspektivnija domaća sorta. Prvi put se pominje u XIV veku, a od 2016. godine proslavljamo ga 14. oktobra, kada vinski svet praznuje Međunarodni dan prokupca. Od prokupca se proizvodi crno vino, roze, često se koristi pri kupažiranju ali i pri proizvodnji lozovače i vinjaka.

U fokusu vam je produktivnost

Rezultat rada tima stručnjaka pri Pokrajinskom zavodu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima je i sorta nastala ukrštanjem kevedinke (autohtona sorta sa Fruške Gore) i chardonnay-a. Ova sorta, koja će još dobijati na značaju, nosi naziv sila. Reč je o veoma otpornoj i produktivnoj sorti koja po hektaru daje od 18 do 20 tona grožđa.