Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

Bilo da ste profesionalni somelijer ili samo povremeno volite da se opustite i uživate uz čašu dobrog vina, treba da znate da oblik čaše u velikoj meri može doprineti njegovom ukusu i aromi, pa i sveukupnom iskustvu.

Pitate se zašto? Čini se da, ukoliko je vino kvalitetno, nije važno iz čega ga pijete?

Nijedna čaša, ma koliko ona elegantna bila, ne može popraviti loše vino.

Ali, može uticati da one najbolje karakteristike dođu do izražaja.

Iako se vino proizvodi hiljadama godina i deo je kulture i tradicije mnogih zemalja i naroda, sam čin i ritual ispijanja ovog, mnogima omiljenog, alkoholnog napitka vremenom se menjao.

Predvodnikom nove ere kada je u pitanju konzumiranje alkoholnih pića, smatra se vizionar Klaus Ridl (Claus Riedel), iz kompanije za izradu stakla Riedel. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu i istančanom ukusu, on je bio prvi koji je prepoznao uticaj oblika čaše na percepciju ukusa alkoholnih pića. Klaus Ridl, zauvek će, među ljubiteljima vina, ostati zapamćen kao čovek koji je iskoristio različiti dizajn čaša kako bi istakao ukus, naglasio aromu i sačuvao sve potrebne materije unutar čaše dobrog vina.

Ukoliko želite da podignete stepen poznavanja vina na viši nivo, spremili smo vam mali priručnik za uparivanje vina i njima pripadajućih čaša.

Za početak, vina se mogu podeliti na:

  • Crvena vina
  • Bela vina
  • Penušava vina
  • Desertna vina
BLOG-3_Post-photo_01-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

CRVENA VINA

Crvena vina prave se od crnog grožđa i njihove ljuske, te obično imaju jači ukus, a služe se na sobnoj temperaturi.

Zbog svojih kompleksnih aroma i upečatljivog ukusa, ova vina je najbolje služiti u vinskim čašama sa širokim balonom, koji su puniji i okrugliji i omogućavaju vinu da diše. Sužavanje ka vrhu služi  da „zarobi” ukus i sačuva ono najbolje od crvenog vina. Što je veći prečnik obruča, to je veći prostor da vaš nos priđe bliže piću koje se nalazi u čaši, kako biste osetili njegove zavodljive arome.

BLOG-3_Post-photo_02-Cabernet-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

Cabernet

Cabernet ima najintenzivniji ukus od svih crvenih vina. Po pravilu stari u buradima, pa iz njegovog mirisa možete naslutiti hrastovinu. Čaše namenjene za ispijanje Cabernet -a, posebno su kreirane tako da intenziviraju njegov miris. Sam oblik čaše dizajniran je tako da naglasi i fokusira iskustvo degustacije na specifične mirisne note koje ovo vino pruža. Zbog suženog vrha, vino teče direktno ka centru jezika i grlu, kako bi se osetio njegov pun ukus tamnih bobica.

Kada sipate ovo vino, veoma je važno da ne prepunite čašu, jer njegovoj kombinaciji mirisa i ukusa prijaju manje količine. Optimalna tačka do koje treba sipati je do linije gde je balon najširi.

BLOG-3_Post-photo_05-Burgundy-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

Burgundy

Ove čaše imaju širi vrh, te u većoj meri možete osetiti naglašene mirise. Zbog ovakvog oblika, vino prvo dodiruje vrh jezika, čime osigurava da se osete i najdelikatnije nijanse. Ove čaše su izrađene od izuzetno tankog stakla, što pruža poseban užitak, ne odvlačeći pažnju sa aroma i ukusa.

BLOG-3_Post-photo_03-Bordeaux-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

Bordeaux

Čaše za Bordeaux nose titulu najviših čaša za crveno vino. Upravo zbog svoje visine, ove čaše omogućavaju vinu da brzo i lako putuje do zadnjeg dela usne duplje, umesto da prvo dodiruje vrh jezika. To osigurava prepoznavanje svih zadivljujućih ukusa. Takođe, ovakav oblik čaše smatra se korisnim ukoliko je vino koje pijete mlado, ili nema punu, bogatu aromu koja se tipično povezuje sa Bordeaux -om, jer mu omogućava da diše.

BLOG-3_Post-photo_04-Pinot-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

Pinot Noir

Najlakše ćete ih prepoznati po njihovom specifičnom obruču, odnosno vrhu čaše, koji je izvrnut ka spolja i na taj način usmerava sve nijanse ukusa i mirisa direktno ka nosu i ustima. Čaše za Pinot Noir, ne samo da su vizuelno lepe, već i izuzetno doprinose sveukupnom doživljaju. One imaju najširi balon od svih čaša, što pruža vinu više kontakta sa vazduhom i utiče na punoću ukusa.

Ovo vino možete piti iz bilo koje posude, ali jedino ovaj karakterističan tip čaše će vam pružiti jedinstveno iskustvo ispijanja Pinot Noira -a.

BELA VINA

Bela vina mogu se praviti od crnog ili belog grožđa, bez ljuske, a često se kombinuju sa citrusnim aromama i voćnim ukusima. Tipično se služe rashlađena. Čaše za belo vino karakteristično imaju telo u obliku sloba U, koje omogućava da se u isto vreme zadrže arome, ali i da se sačuva hladnija temperatura unutar čaše.

BLOG-3_Post-photo_06-Chardoney-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

Chardonnay

Najlakše ćete ih prepoznati po njihovom specifičnom obruču, odnosno vrhu čaše, koji je izvrnut ka spolja i na taj način usmerava sve nijanse ukusa i mirisa direktno ka nosu i ustima. Čaše za Pinot Noir, ne samo da su vizuelno lepe, već i izuzetno doprinose sveukupnom doživljaju. One imaju najširi balon od svih čaša, što pruža vinu više kontakta sa vazduhom i utiče na punoću ukusa.

Ovo vino možete piti iz bilo koje posude, ali jedino ovaj karakterističan tip čaše će vam pružiti jedinstveno iskustvo ispijanja Pinot Noira -a.

BLOG-3_Post-photo_07-Sauvignon-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

Sauvignon Blanc

Visoka, vitka čaša iz koje se pije Sauvignon Blanc, stavlja fokus na nežne cvetne, citrusne i voćne arome i usmerava ih direktno ka nosu. Kako se sa strane usta i jezika nalaze receptori kiselosti, ovaj tip uske čaše usmerava piće direktno ka sredini nepca, za nežniji ukus i aromu. Za razliku od crvenih vina, kojima je potrebno da „dišu”, belim vinima ne prija previše vazduha, te čaše imaju nešto uže telo, koje zadržava arome na jednom mestu i održavaju hladniju temperaturu.

Iz ovog tipa čaša mogu se piti i druga bela vina, poput Pinot Grigio ili Riesling -a.

BLOG-3_Post-photo_08-Penusava-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

PENUŠAVA VINA

Poznato je da su mehurići ključni za čašu dobrog šampanjca. Upravo kako bi se zadržao taj efekat, penušava pića, poput šampanjca ili Prosecco -a, najbolje je konzumirati iz čaša sa izuzetno vitkim telom i uskim vrhom. Takav elegantan oblik čuva mehuriće od oksidacije, istovremeno održavajući temperaturu pića.

DESERTNA VINA

Najslađe za kraj. Kao što samo ime kaže, ova vina su slatkasta i najčešće se služe uz desert nakon obroka. Kako ova vina često imaju veći procenat alkohola, jača su, te se piju u manjim količinama. Iz tog razloga, i njihove čaše su manjih dimenzija. Najčešće uskog grla, usmeravaju ukus ka centru jezika i nepca, umesto sa strane – kako nas ne bi preplavio osećaj slatkoće.

BLOG-3_Post-photo_09-Desertna-min Koja čaša ide uz koju vrstu vina?

Kada naredni put poželite da probudite hedonistu u sebi, pokušajte da pratite ove osnovne principe. Otkriće vam potpuno nove dimenzije ispijanja vina. A u svakom slučaju, osećaćete se prefinjenije kada degustirate svako piće iz njemu odgovarajuće čaše.

A za neke naprednije nivoe, otkrijte kako se određene vrste vina kombinuju sa različitim jelima.