Najpoznatije vinske regije sveta

Prema najnovijim podacima koji datiraju iz 2019. vinogradi širom sveta prostiru se na 7,4 miliona hektara.

Brojne sorte uzgajaju se na svim kontinentima, osim naravno, ledom okovanog Južnog pola. Ipak, neke regije prednjače svojim geografskim odlikama, masovnošću proizvodnje i kvalitetu mnogima omiljenog alkoholnog napitka. U nastavku predstavljamo najpoznatije vinske regije sveta, čija vina svakako morate probati i istražiti.

Italija – Toskana

Krivi toranj u Pizi, trg Duomo, katedrala Santa Maria del Fiore, Ponte Vekio – samo su neke od znamenitosti koje povezujemo sa Toskanom i Firencom, kolevkom renesansne umetnosti. Ipak ova regija centralne Italije jednako je čuvena po svom prirodnom bogatstvu i poljima vrhunskih sorti grožđa. Pejzaž Toskane očaraće sve posetioce, posebno one koji su ljubitelji kvalitetnog crvenog vina, pošto je ono ove dominantno.

BLOG-4_Post-photo_01-min Najpoznatije vinske regije sveta
BLOG-4_Post-photo_02-min Najpoznatije vinske regije sveta

Francuska – Burgundija, Bordo i Šampanja

Mnogi poznavaoci opisaće francuska vina kao izuzetna i kvalitetna. Brojne sorte, danas uzgajane širom sveta, potekle su iz neke od brojnih vinskih regija ove evropske države.

Njena najprostranija vinska regija je Burgundija, a interesantno je da se vina u ovoj regiji većinom proizvode od svega dve sorte. Stoga su Chardonnay i Pinot Noir svojevrsan sinonim za burgundijska vina.

Na jugozapadu je smešten Bordo, regija uz reku Žirondu. Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot i Sauvignon Blanc neke su od brojnih sorti koje uzgaja oko 10.000 proizvođača. Zanimljiv je istaći i da sva vina iz ove regije u svom imenu imaju reč Chateau, a da se grad Bordo smatra svetskom prestonicom vina.

Svi smo čuli za šampanjac, a onaj najpoznatiji nastaje nadomak Pariza u vinskoj regiji Šampanja. Smatra se da ovaj deo Francuske svoj naziv i svoje vinograde duguje Rimljanima koji su na „severnoj teritoriji“ zasadili prvo grožđe.

SAD – Dolina Napa

Kvalitet zemljišta, pogodna klima, organizacija tržišta i duga tradicija ovaj nekada manje razvijen region transformisali su u jednu od najluksuznijih vinskih destinacija i mesto proizvodnje nekih od najcenjenijih vina. Kada su u pitanju sorte, u ovoj oblasti najrasprostranjeniji je Chardonnay, a slede Cabernet Sauvignon i Pino Noar.

BLOG-4_Post-photo_03-min Najpoznatije vinske regije sveta

Nemačka – Mozel

Regija opčinjavajućeg pejzaža, prepoznatljiva po strmim terasama prekrivenim vinogradima, lako će očarati svakog ko do nje navrati. Osim bajkovitog krajolika i dobrog rizlinga, ona zaokuplja pažnju i svojom arhitekturom, a čak nekoliko gradića ove regije pod zaštitom je Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

BLOG-4_Post-photo_02-min Najpoznatije vinske regije sveta

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.