Neka vam sva čula zaigraju u još boljem ukusu i mirisu vina

Dekanter je predmet koji zrači lepotom, nežno ispunjen vinom. Kao takav, uliva i određenu dozu strahopoštovanja, bez obzira na to da li pijete vino ili ne. Zato se postavlja jedno pitanje, koje može odškrinuti vrata brojnim odgovorima – u čemu se sastoji tajna dekantera?

Šta je dekanter za vino?

Dekanteri za vino predstavljaju posebne boce ili posude, najčešće napravljene od stakla ili kristala. Mogu podsećati na vazu, ali svakako mogu imati i druge raznovrsne oblike. Cilj dekantiranja vina jeste, vinskim rečnim, omogućavanje „disanja“ vinu, odnosno povećanje zapremine kiseonika kojoj će vino biti izloženo. Mnogi ne znaju, ali puko „provetravanje“ vina i ostavljanje otvorene boce jednostavno nije dovoljno. Reč „dekantiranje“, inače, potiče od francuske reči „decanter“, što u prevodu znači – pretakanje.

Dakle, dekanter za vino, odnosno dekantiranje ovog napitka dovodi do toga da vino više bude izloženo kiseoniku, što pojačava proces oksidacije. Na taj način, ublažavaju se i omekšavaju tanini, koji se nalaze u vinu, a ublažava se i glavni alkoholni sastojak vina – etanol. Ujedno, dekantiranje vina pomaže u isparavanju vinskih sulfita, što sveukupno dovodi do toga da vino ima bolji i miris i ukus. Pored degustacije, vino je tada spremno i za uparivanje sa hranom.

Neka-vam-sva-cula-zaigraju-u-jos-boljem-ukusu-i-mirisu-vina-1 Neka vam sva čula zaigraju u još boljem ukusu i mirisu vina

Možda ćete sada pomisliti da smo vam, umesto dekantera, opisali vinske čaše. I bićete (delimično) u pravu, budući da su čaše za vino dizajnirane na taj način da povećaju površinu kiseonika kojoj će vino biti izloženo. Međutim, vinski dekanteri „idu“ stepenicu više, odnosno podiži aeraciju (provetravanje) vina na novi nivo. Specifičan oblik dekantera za vino maksimizuje područja na kojima vino može da „juri“ i teče.

Dekanteri su posebno pogodni za crvena vina, jer olakšavaju njihovo serviranje bez sipanja i nalivanja taloga ovog vina. Znate i sami da su boce za crvena i crna vina često zatamnjena, kako bi se smanjio rizik od oštećenja koje može uzrokovati direktna svetlost. Ali, kada imate kristalno čistu posudu, kao što je dekanter, znatno je lakše videti taj talog. Čak i ivice, odnoso „usne“ dekantera specijalno su namenjene „hvatanju“ tog taloga, sprečavajući njegov ulazak u čašu.

Koliko dugo i kada treba vršiti dekantiranje?

Koliko treba dekantiranje da traje, zavisi kako od dekantera, tako i od metode dekantiranja koju koristite. Na primer, ako koristite pomenutu “šok terapiju” za dekantiranje, većina vinskih blagodeti događa se odmah po pretakanju vina u dekanter. Na taj način, moći ćete da uživate u vinu od nekoliko do petnaestak minuta dekantiranja. Duže od toga apsolutno nije potrebno. S druge strane, ako za dekantiranje koristite tradicionalnu, regularnu metodu, onda je idealno vreme za dekantranje od 30 minuta do 4 sata. Primera radi, ako ovom metodom želite da dekantirate crveno Malbec vino ili Merlo, biće vam potrebno između 30 i 60 minuta. Ili, ako želite da dekantirate crveno Shiraz vino ili Kaberne-sovinjon, biće vam potrebno oko 2 sata. U najvećem broju slučajeva, bela vina ne treba dekantirati. Isto važi i za roze vina. Jedini put kada je dekantiranje belog ili roze vina opravdano jeste ukoliko vino ima opori ili krajnje neprijatan miris. Petnaestak minuta dekantiranja će učiniti svoje.

Neka-vam-sva-cula-zaigraju-u-jos-boljem-ukusu-i-mirisu-vina-2 Neka vam sva čula zaigraju u još boljem ukusu i mirisu vina

4 slučaja kada treba vršti dekantiranje vina

– Kada uživate u starom, zrelom crvenu vinu sa talogom na dnu, tako da talog može biti odstranjen;

– Dekantirati i mlađa vina kada je neophodno ublažiti njihovu taninsku strukturu;

– Dekantirati (ovo se retko dešava) bela ili roze vina kada su izgubila svoju izvornu aromu;

– Kada temperaturu crvenog (crnog) vina treba povisiti sa temperature skladištenja na temperaturu serviranja.

5senses – Zavedite svih 5 čula

Dakle, ako želite još veću količinu hedonizma u vinu, znate šta treba da činite. 5senses vam nudi vrhunske Riedel dekantere za vina koji nesumnjivo poboljšavaju kvalitet svih vina – mladih, starih, belih, crnih ili penušavih. Kod nas vas, između ostalih, čekaju Black Tie Amadeo Riedel dekanter, koga odlikuje elegantan oblik harfe, ili Ayam Black Riedel dekanter koji uvek zauzima centralno mesto za stolom. Ili biste možda da osetite čaroliju Black Tie Smile Red Riedel dekantera koji svojim izgledom stvara utisak da prkosi gravitaciji.