Umetnost dekantiranja – Za još više uživanja u vrhunskom vinu

Dekanter za vino najbolji je način da svoj omiljeni napitak za opuštanje učinite još ukusnijim, aromatičnijim i intenzivnijim.

Vino je poput prve ljubavi – strastveno, uzbudljivo, nezaboravno i pobuđuje sva vaša čula već na prvi pogled. Svaki gutljaj vina je senzacija koja traje, užitak koji se pamti, zadovoljstvo koje se ne može opisati jednom rečju. Čak je i sâmo posluživanje vina ceremonija za sebe. Pritom, jedna od najboljih, a opet u velikoj meri misterioznih stvari prilikom posluživanja i konzumacije ovog pića sastoji se u dekantiranju vina. I kao što naziv govori, ova „svečanost“ ne bi bila izvodljiva bez dekantera.

Kako se dekanteri upotrebljavaju?

Ukoliko postoji bilo kakva mogućnost da otvorite vinsku bocu u kojoj se nalazi talog (sedimentacija), neophodno je da dopustite da ta boca stoji uspravno 12-16 sati, kako bi se talog slegao. Nakon toga, vreme je da vino pretočite u dekanter.
Postoje dva načina za dekantiranje vina.

„Šok“ dekantiranje

Ova metoda poznata je i kao „brzoprskajuće“ dekantiranje. U ovom slučaju, boca vina se postavlja u vertikalni položaj i pušta se da sila gravitacije deluje kako bi se vino sipalo u dekanter koji je u horizontalnom ili vertikalnom položaju. Vino tada jako udari o dno dekantera, zapljusne dno i uskovitla se. Ovo je najbolja metoda dekantiranja za mlada crvena vina sa taninom koja nisu mnogo odležala (manje od dve godine).

„Šok“ dekantiranje ima za cilj snažno izlaganje vina kiseoniku i ubrzanje aeracije. Međutim, ovaj metod dekantiranja vina neće pomoći u izolaciji taloga. Zato, ovaj način upotrebe vina ne treba koristiti za zrela odležala crvena vina sa talogom na dnu.

Regularno dekantiranje

Standardan metod dekantiranja koji podrazumeva polako i lagano pretakanje vina u dekanter. Možete ili držati dekanter u jednoj ruci, a drugom rukom sipati, ili postaviti dekanter na ravnoj površini i u njega sipati vino. Bilo kako bilo, regularno dekantiranja vina, bez prskanja, pomaže starijim vinima da zadrže svoju strukturu, teksturu i boju.

Pored toga, regularna metoda dekantiranja vam omogućava da uočite talog. Najbolji način da to učinite jeste da jednom rukom sipate vino u dekanter, dok ste istovremeno uperili bocu ka izvoru svetlosti prilikom točenja. Počnite polako da pretačete vino kada boca postane paralelna sa tlom. Ovaj postupak dekantiranja često primenjuju brojni vrsni somelijeri. Što je, uostalom, i njihova obaveza, ali i zadovoljstvo.

Umetnost-dekantiranja-Za-jos-vise-uzivanja-u-vrhunskom-vinu-1 Umetnost dekantiranja - Za još više uživanja u vrhunskom vinu

Najvažnija stvar
Zbog čega treba raditi dekantiranje vina?

Već na osnovu svega izloženog može se primetiti da dekanter za vino ima brojne benefite za jači ukus vina, oslobađanje zarobljenog mirisa vina, kao i njegovu bistrinu. Međutim, svi glavni razlozi za dekantiranje vina mogu se svrstati u pet razloga. Naveli smo dva – aeracija vina i uklanjanje taloga. Ali, pozabavimo se malo detaljnije svim razlozma.

  1. Aeracija. „Šok” dekantiranje ili uobičajeno dekantiranje ubrzaće oksidaciju vina i evaporaciju (isparavanje) – dva hemijska procesa koja intenziviraju i pojačavaju poželjnu aromu i miris vina.
  2. Uklanjanje taloga. Kada crvena vina stare i sazrevaju, molekuli tanina formiraju dugačke lance, postaju teži, zbog čega padaju na dno boce, formirajući talog. Dekanteri za vino pomažu kod identifikacije taloga i njegovog uklanjanja, čime se izbegava njihove sipanje u vinske čaše.
  3. „Ispravka” belih vina. Ponekad se bela vina mogu osetiti na miris sumpora, naročito kada se otvaraju vadičepom. Energično i „šok” dekantiranje u trajanju od 15-ak minuta mogu ublažiti ove karakteristike.
  4. Za zagrevanje vina. Kada vino izvadite iz podruma ili drugog mesta skladištenja, njihova temperatura može biti ispod temperature preporučene za serviranje. Svega nekoliko minuta vina u dekanteru može povećati temperaturu vina za nekoliko stepeni.
  5. Zato što je dekantiranje vina umetnost. Celokupan proces dekantiranja vina odslikava bogatu i živahnu tradiciju uživanja u svakom aspektu vina. Premda, i sâmi dekanteri predstavljaju umetnička dela za sebe.

Umetnost-dekantiranja-Za-jos-vise-uzivanja-u-vrhunskom-vinu-2 Umetnost dekantiranja - Za još više uživanja u vrhunskom vinu

Pored toga, u našem bogatom e-shopu možete pronaći i premijum vina prve klase od renomiranih i svetski nagrađivanih vinarija. Pomenućemo samo neodoljivo i elegantno Freedom Blend vino sa perfektnim baršunastim ukusom. Ili snažno Maluri de Prut vino sa emocionalnim prizvucima vanile, trešnje i šljive. Ili, pak, Tignanelo – božanstveno vino predivne rubin crvene boje, sa snažnom aromom svežeg voća i začinskih tonova.

Poručite svoj dekanter za vino odmah i uživajte u dugačkom, zavodljivom, očaravajućem  i vešto izbalansiranom aftertaste-u.

5senses – Praznik za sva vaša čula može da počne!